Ogled filma Jobs

Ogled filma Jobs

0
Janez Starc, 26. September 2013 v Novice z značkami film, steve-jobs.

Da bodo posneli film o Stevu Jobsu, se je govorilo že takoj po njegovi smrti. Pred kratkim je bil na voljo za ogled tudi pri nas, njegovo recenzijo pa z nami deli Janez.

Film so predvajali na ameriškem filmskem festivalu in je v kina uradno prišel šele 16. avgusta letos. Moram priznati, da sem bil neučakan. Uradna premiera v Sloveniji je bila mesec pozneje, torej 12. septembra. Slovenski prodajalci Apple izdelkov so množično pozivali k igranju za brezplačne vstopnice. Nisem jih dobil. Tako sem si film pogledal že prej (posnet z domačo kamero, prenesen iz spleta) in celo podvomil, da bi si ga ogledal še v kinu. Vseeno sem si v soboto, teden po premijeri v družbi kolegov, film pogledal tudi v kinu.

V Zagrebu so premiero filma Jobs obogatili z izložbo računalnikov Apple, ki jo je pripravil muzej PEEK&POKE iz Reke. V izložbi je bilo možno videti prvi računalnik Macintosh, Lisa 2, iMac, predvajalnik iPod, iPhone ter ostale artikle podjetja Apple, predstavljene v času Jobsovega življenja pri Applu. Izredna pohvala gre za izvedbo in zanesenjaštvo, ki ga premorejo naši hrvaški kolegi. Pri nas je veliko zanesenjakov, ki bi lahko pripravili kaj podobnega in ne samo facebook reklamne igre za brezplačne vstopnice, a nekako ne gre.

Film je posnet zelo lepo. Tudi postavitev krajev in ambienta je zelo dobra. Moram reči, da je Ashton Kutcher dobro povzel gibe in govor pa tudi podoben je Stevu Jobsu, še posebej, ko ga igra v mlajših letih. Tudi ostale osebe so na pogled in karakterno dobro ujeli. Wozniak, Kottke, Fernandez, Markkula, Scully. Edino vlogi Burrel Smith in Andy Hertzfeld bi osebno zamenjal. Tudi Chris Espinoza in Jef Raskin sta bila upodobljena zelo pristno. Ko listam po knjigah in primerjam fotografije z osebnostmi s filmsko uprizoritvijo, moram priznati, da je zelo dobra.

Dobro so prikazali tudi majhne detajle iz resničnega Jobsovega življenja, kot je bilo Jobsovo redno parkiranje na prosotoru za invalide, resnične računalniške modele, matično ploščo računalnika Apple I, računalnik Apple II, Macintosh in računalnik Apple Lisa. Že večkrat sem opazil, da ljudje ne ločijo razlike med Macintosh Classic in Plus, Lisa I in Lisa II, a so se v filmu potrudili in predstavili pristne modele. Tudi rekviziti, plakati v pisarnah in vse ostalo kar spada zraven, so bili natančno izbrani.

Je pa v filmu manjkalo več delov iz Jobsovega življenja. Na primer, kako sta z Wozniakom še pred računalnikom Apple I prodajala Blue Box modro škatlico, ki je omogočala brezplačne medkrajevne klice. Pogrešal sem zgodbo, ki prikazuje kako sta se z Wozniakom sploh zpoznala. Manjkal je Ron Wayne, avtor prvega logotipa Apple in tretji soustanovitelj podjetja, saj so 1. aprila 1976 bili trije lastniki: Woz, Jobs in Wayne. Sicer je Wayne hitro prodal svoj delež in odšel svojo poslovno pot. Manjka tudi zgodba, ko je Jeff Raskin prepričal Jobsa, da gre z njim in nekaterimi iz svoje razvojne ekipe obiskat raziskovalni center Xerox, kjer so lahko videli prve računalnike z grafičnim vmesnikom in ikone ter bili povezani v mrežo. Vsekakor tudi to, Da je Apple Lisa uporabljala menijsko vrstico, dvojni klik, miško v plastičnem ohišju in vse kar uporabljamo na trenutnih grafični vmesniki na sodobnih računalnikih. Aja, pa še to, kako sta Jobs in Bill Gates postala rivala, ko je Jobs Microsoftu leta 1982 poslal Macintosh prototipe, da napišejo programsko opremo zanj, Gates pa je že po treh letih, z znanjem, ki ga je pridobil oziroma “ukradel”, predstavil grafično okolje, ki je teklo na takrat že razširjenem MS-DOS-u.

Čeprav je to film o Steve Jobsu, podjetja NeXT niso prikazali kaj več, kot le nekaj sekund. Jobs naj bi ravno v tistih letih doživel preobrazbo in dozorel v podjetniškega voditelja, kot smo ga videli po prihodu nazaj k podjejtu Apple, leta 1997. Toda njegovega spreobrnjenja dovolj natančno ne opiše niti Walter Isaacson v svoji knjižni biografiji. Nekaj zanimivosti o tem delu njegovega življenja zasledimo v grafični noveli Zen of Steve Jobs (Caleb Melby), ki raziskuje del življenja, ko se Jobs po odhodu iz podjetja Apple (leta 1985) obrne nazaj k budizmu in svojemu prijatelju, ki ga spozna pred 10 leti. To je bil Zen-Budistični duhovnik in oblikovalec Kobun Chino Otogawa (1938-2002), ki Jobsa ni učil le osnov prakticiranja Zen, ampak z njim delil svojo strast do dovršenega oblikovanja in stroge estetike. Nismo slišali nič o podjetju Pixar, iTunes in App Store trgovini, niti o magični napravi iPhone ali iPad ter zadnjimi dosežki, ki so podjetje Apple uvrstili na sam vrh vodilnih na svetu. Izpustili so njegov najbolj znameniti govor leta 2005 na Standfordski univerzi, kjer je spregovoril o svojem življenju in bolezni. Mogoče bi lahko avtorji filma bolj prikazali podrobnosti, ki jih nismo vedeli ali prebrali. Vse skupaj se je v nekaterih scenah odvijalo prehitro v nekaterih pa preveč na dolgo.

Film Jobs je doživel prve resne kritike že od Steva Wozniaka, soustanovitelja podjetja Apple. Z njim so se avtorji filma želeli posvetovati, ko je bil scenarij že napisan, a se je Wozniak odrekel sodelovanju, saj bi morali zgodbo napisati od začetka. Netočnosti v razmerju z Jobsom in njim ter ostalimi takratnimi sodelavci, ki so jih prikazali v filmu, so za Wozniaka prevelike. Kot pravi sam Woz, je Jobsov uspeh pri Applu, preden se je vrnil leta 1997 nazaj, bil le njegov Apple II računalnik. Jobs je takrat skrbel samo za oglaševanje. Neuspešna pri prodaji sta bila tudi računalnik Lisa in Macintosh, kakor tudi Apple III, ki v filmu ni niti omenjen. Steve Wozniak trenutno sodeluje s podjetjem Sony, ki ustvarja svojo filmsko različico biografije Steve-a Jobsa.

Tudi sam sem pričakoval več od zgodbe, ki jo ponuja film. Zato se mi poraja vprašanje, če bi sam Steve Jobs povabil Ashton Kutcherja na svojo predstavitev, kot je leta 1999 Noaha Wylea. Noah Wyle je igral v takrat predstavljenem televizijskem filmu Pirati Silicijeve doline (Pirates Of Silicon Valley), ki nekako zelo dobro prikazuje vzpon Bill Gatesa in Steve Jobsa. Film v katerem je Noah Wyle odlično odigral vlogo Jobsa in ga še vedno priporočam za ogled.

Nekaj podatkov o filmu iz filmske spletne baze IMDB.

  • Ocena filma: 5.5
  • Za pripravo svoje vloge v filmu, je Ashton Kutcher probal slediti “sadjejedski dijeti” (s tujko frutarijanstvu), kot se jo je držal mladi Steve Jobs. Nekaj dni pred snemanjem so Ashtona odpeljali v bolnišnico zaradi vnetja trebušne slinavke.
  • Skoraj vsi posnetki, ki so vključevali Jobsovo starševsko hišo v filmu so bile dejansko posnete v hiši in garaži, kjer je Steve Jobs odraščal v sedemdesetih letih (Los Altos, Kalifornija).
  • V filmu nastopita kot statista resnični osebi iz tistih časov. Daniel Kottke, Jobsov mladostniški prijatelj in sopotnik iz indije hkrati eden izmed prvih zaposlenih pri podjetju Apple in Nolan Bushnell soustanovitelj podjetja Atari.

Posreduj članek naprej