Brezplačno: Apple PowerMac 7100

Brezplačno: Apple PowerMac 7100

0
Janez Starc, 21. May 2013 v Novice z značkami giveaway, brezplačno.

Pred kratkim sem iz omare povlekel staro mašino Power Macintosh 7100. Model 7100 je bil srednji razred takratnih najmočnejši PowerMac modelov podjetja Apple. Proizvajali so ga med leti 1994 in 1996. Najprej v 66 MHz izvedbi, kasneje pa je v različici PowerPC 601 takt poskočil na 80 MHz. Na njem je tekel Mac OS 7, meni osebno najlepši in prijaznejši računalniški sistem, ki pa seveda nikakor ni bil popoln. Omenin naj samo zaščiten pomnilnik pa tudi o večopravilnosti ni ne duha in sluha. Ko se je program sesul, se je sesula celotna mašina in preostalo ni nič drugega kot ponovni zagon in sreča, če si ravno pred tem stisnil kombinacijo tipk cmd + S.

PowerMacintosh modeli so bili preskok podjetja Apple iz prvotnih Motorola 68000 procesorjev na RISC PowerPC procesorje, ki so bili izdelek sodelovanja podjetij Apple, IBM in Motorole. Zaradi velike razširjenosti računalnikov PC in popularnosti Oken (Microsoft Windows) okolja, je Apple hotel narediti novo generacijo računalnikov, ki se bi po hitrosti uvrščala med delovne postaje, po ceni pa med osebne računalnike. PowerPC je bil prava izbira, saj je omogočal večjo integracijo, fizično majhnost in manjšo porabe energije. Prvi v družini PowerPC procesorjev se je imenoval 601 in je deloval na frekvenci od 60 MHz do 120 MHz. Kasnejši modeli PowerMac-ov so namesto počasnejših Nubus vodil vsebovali že PCI vodila in zmoglivejše porcesorje z oznakami 603, 604, ki so jih nasledili G3, G4 in nazadnje G5, dokler ni prišlo do drugega pomebnejšega preskoka. Apple je opustil PowerPC in prešel na Intel.

Ocena Apple PowerMac 7100 iz starejše računalniške revije

Za: če že dalj časa delate v okolju Macintosh, so računalniki iz družine PowerMac gotovo pravi izbor. Model 7100 je nekakšna zlata sredina ponudbe.
Proti: s samo 8 MB pomnilnika na računalnikih Power Mac ne morete resno delati.
Prodaja: Jabolko, Ljubljana, cena 3666 dolarjev.

Osemnajst let star računalnik še vedno deluje in je povezljiv s spletom, če tudi večino novodobnih spletnih strani ne prikaže več pravilno. Delujejo pa ostale storitve, ki ne potrebujejo raznih skript in grafičnih elementov, kot je naprimer IRC. Računalnik je možno uporabiti za igranje iger in starih klasik kot so Wolfenstein 3D First Encounter, DOOM in ostale. Za tiste bolj resne uporabnike pa je Apple PowerMac 7100 lahko odličen pisalni stroj. Brezplačna različica programa WordPerfect za Mac je še vedno na voljo na svetovnem spletu. Za slabovidne sam sistem ponuja glasovno branje teksta (v angleškem jeziku), povečavo zaslonske slike in prikaz besedila v negativu

Programska oprema, ki je še vedno na voljo in to brezplačno:

• Sistem Mac OS 7.5.3 direktno iz Applovih strežnikov: System 7.5.3 installation software
• WordPerfect 3.5e: Word Perfect 3.5e
VNC Viever: VNC Viewer PowerPC
• BBEdit LIte: BBEdit Lite 6.1.2
• Adobe Acrobat Reader: Acrobat Reader 4.0.5a
• MacIRC: MacIRC PPC
• Transmit: Transmit 1.6 PPC
• NetscapeNavigator: Download Netscape 4.8
• Corel Graphics 8 LE: Corel Graphics 8 LE
• SoundJam MP Free: SoundJam MP Free 2.1
• TecTool Lite: TechTool Lite 1.2.1

Na voljo sta še spletni mesti MacGUI in MacintoshGarden, kjer je za pretok na voljo starejša programska oprema za Mac OS 7 in manj.

Navodila za sodelovanje

Če ste prebrali ta članek, prišli do te vrstice in se vam je med branjem zaželelo imeti ravnotakšen zgodovinski stroj, potem oddajte komentar “Želim Apple PowerMac 7100” in delite članek. Srečnež bo lahko Apple PowerMac 7100 prevzel v Novem mestu, brezplačno. V kolikor bo izžreban nekdo, ki ni vnesel pravega e-poštnega naslova, bo izžreban nekdo drug. Svoje komentarje lahko oddajate od objave tega članka do nedelje 26. maja 2013, do 12. ure dopoldan. Komentarji, ki bodo oddani po tem datumu in uri, ne bodo sodelovali v žrebu, niso pa prepovedani. Nagrajenci bodo izžrebani po tem datumu in obveščeni po e-pošti. Osebnih podatkov ne bomo posredovali nikomur, služili bodo izključno za namen tega dogodka.

Kdo ga je dobil?

Apple PowerMac 7100 prejme Božidar Bajs. Čestitamo! :)


Posreduj članek naprej