Štrudelj #14

Štrudelj #14

0
Nejc Žorga Dulmin, 19. September 2012 v Novice z značkami iphone.

Apple je predstavil iPhone 5, ki je v vseh pogledih izboljšan in nadgrajen iPhone 4S. To seveda ne ustavi raznih novičarskih strani, ki so nad produktom razočarani. Zdi se, kot bi se vrnil v leto 2011, ko je bil oktobra predstavljen iPhone samo 4S (ni bila petka in je bil cel hudič).

Začnimo na začetku oz. še celo malo prej. Ponekod so že pred samo predstavitvijo nudili razloge, zakaj ne kupiti iPhona 5. Pri Žurnalu24 so razloge začeli pri opustitvi Applovega dock connectorja:

Novinec se poslavlja od 32-pinskega vtiča, ki je bil del Applovih prenosnih naprav vse od leta 2003.

Hmm, ne. Gre za 30-pinski vtič. Ah, ta dejstva.

To pa je slaba novica za vse, ki so bili doslej navajeni postaviti svojega iphona na “dok” postajo …

Apple je v te namene predstavil adapter iz starega vmesnika na novega, ki bo v večini primerov rešil to slabo novico.

Nove mere pomenijo, da so stari zaščitni ovitki postali odveč, treba bo najti nove.

Ha! Lani, ko je bil predstavljen iPhone samo 4S in z ovitki ni bil problem, nihče ni tega omenjal kot plus, temveč le kot minus ker pač ni iPhone 5. Kakršnakoli je že situacija, je slabo.

Minus je celo četrta generacija mobilnega omrežja:

Sliši se fino, da bo novi iphone skoraj gotovo zmogel prenašati podatke po standardih 4G, kakor to že zna novi ipad. A kje so takšni prenosi že sploh na voljo?

Eee … mogoče … v ZDA? Kjer je Applov pomemben in velik trg? V Sloveniji in drugod po Evropi se LTE počasi širi, vendar se tudi to dejstvo da obrnit tako, da je to pač iPhonov minus. Tako kot je minus športnih avtomobilov tudi to, da ne moreš v Sloveniji po avtocesti hitreje kot 130 km/h.

Po predstavitvi 12. septembra, pa se je ponovila zgodovina iz lanskega oktobra. iPhone je spet razočaral in manjka mu cel kup stvari. 8 stvari, pravijo pri Žurnalu24. Ena od teh je:

Namesto da bi v iphone 5 vgradili senzor NFC (Near Field Communication), ki ga ima večina pametnih telefonov ter omogoča preprosto izmenjavo vseh podatkov in povezavo z ostalimi pametnimi telefoni, se pri Applu še vedno držijo svojega sistema Passbook.

Eee, kaj? Najprej: NFC je tako slabo razširjen oz. nerazširjen, da je bolj vprašanje, ali so ga uporabniki z NFC telefoni sploh kdaj uporabili. Prav tako ima iPhone 5 ohišje iz alumunija in stekla, ki bi preprečaval signalu NFC, da sploh pride skozi. Pri Applu bo dizajn vedno zmagal pred skoraj-nikoli-v-uporabi tehnologijami. Kar pa se tiče Passbooka, je ta del iOS 6, ki pride danes (verjetno proti večeru) na iPhone, tako da Apple ne more še vedno držati Passbooka, saj ga sploh še ni v uporabi.

Samo še ena, pa bo konec.

Če želite prek kabla HDMI prenesti videoposnetke, morate za to imeti še poseben polnilec, kar uporabnikom predstavlja dodatno težavo.

Ali kdo razume, kaj to pomeni? Prenašanje videoposnetkov preko HDMI kabla zahteva poseben polnilec. Imam se za nekoga, ki razume tehnologijo, ampak tole pa prekaša moje znanje.

Medtem ko je iPhone 5 razočaral in mu manjka cel kup funkcionalnosti, so prednaročila zanj spet podirala rekorde. V prvih 24 urah je bilo prodanih več kot 2 milijona kosov, kar je dvakrat več kot lanski iPhone samo 4S. V ponedeljek pa so tudi Applove delnice dosegle rekordnih 700 dolarjev.

Posodobitev 20. 9. 2012:
NFC signal naj bi šel skozi steklo brez težav, torej bi tehnično lahko bil tudi v iPhonu 5.


Posreduj članek naprej