Štrudelj 9#

Štrudelj 9#

0
Nejc Žorga Dulmin, 11. April 2012 v Novice z značkami iphone, ipad.

O Applu, novicah in govoricah … in še čem.

iPad vpoklican?

Nekateri Wi-Fi modeli novega iPada imajo težave z Wi-Fi povezljivostjo. Na Applovih forumih je na voljo tudi razprava, ki je v času pisanja dolga že 66 strani. Uporabniki poročajo, da novi iPad kaže slabši Wi-Fi signal kot iPhone ali MacBook.

Ja, težava je realna, zato se je tudi Apple odzval in zaposlenim v trgovinam poslal obvestilo, da naj bodo pozorni na tovrstne težave in uporabnikom zamenjajo napravo za novo. Za uporabnika to, razen sprehoda do trgovine, torej ne pomeni nič hudega. Kako je s to težavo pri nas, žal nimam podatkov, ampak če je z vašim iPadom kaj narobe, potem lahko v času garancijskega roka brez slabe vesti zahtevate popravilo oz. zamenjavo.

Sem pa med prebiranjem novic na to temo naletel na zaključek članka na Računalniških novicah, ki pravi:

Uraden vpoklic okvarjenih tablic naj bi se zgodil še pred poletjem.

Od kje ta informacija ni jasno in (seveda) ni zapisano. So si ta podatek preprosto izmislili? V tujih virih te informacije nisem zasledil …

iPhone 5

Ime

Ker je že april, je že čas, da razmislimo o novem iPhonu in njegovem prihodu. Najprej k imenu. Že dalj časa sem imel hipotezo, da bo naslednje ime iPhone 6. Šestica zaradi šeste generacije: iPhone, iPhone 3G, iPhone 3GS, iPhone 4, iPhone 4S. In pa tudi, ker bi se številka lepo ujemala s prihodom iOSa 6. A odkar je na trgu novi iPad, bo verjetno novi iPhone kar iPhone. Številke prav tako ne morejo iti v nedogled (predstavljajte si npr. iPhone 37).

Zaslon

Govorice o večjem zaslonu so vedno velik hit. Ena od zadnjih govoric govori o 4,6 palčnem zaslonu. Dve veliki težavi pri takem zaslonu sta: praktičnost in ločljivost.

Praktičnost zaradi tega, ker je napravo, ki je večja od trenutnega iPhona, težko oz. težje upravljati s palcem ene roke, saj preprosto ne dosežemo vseh kotov. Uporaba večjih telefonov zahteva obe roki, kar je velik minus.

Ločljivost je malo bolj zapletena. Trenutna ločljivost iPhona je 960×640 pik, kar Apple imenuje zaslon Retina, ker so pike že tako majhne, da jih s prostim očesom ne vidimo. Če bi bil zaslon večji in bi obdržali trenutno ločljivost, bi bile pike večje in zaslon izgubi svojo ostrino. Tako ne šteje več za Retina zaslon, česar pa Apple verjetno ne bi storil. Druga varianta pa je uporaba višje ločljivosti, vendar pri tem zopet pridemo do prepreke. Nova ločljivost pomeni, da bi morali vsi programerji posodobiti svoje aplikacije in podpreti tretjo ločljivost iNaprav (trenutno sta le dve: iPhone oz. iPod touch in iPad.) To je minus za iOS platformo, saj se ne bi mogla tako hitro razvijati, kot se je do sedaj.

Ob vseh teh govoricah o večjem zaslonu in celo o potrebi večjega zaslona, se v tihem hihitanju spomnim na (pred)lanske govorice o mini iPhonu …

Datum

Kdaj, o kdaj, bo na voljo novi iPhone? Ker je že april, iOS 6 pa še ni bil predstavljen, lahko ugibam, da bo predstavljen na WWDC junija, tako kot je bil lani iOS 5. Nato mineta dva poletna meseca v katerem programerji pripravijo in testirajo svoje aplikacije za iOS 6. Sledi september, mesec, v katerem je Apple vrsto leto predstavljal nove iPode. Novi iPhone bi tako lahko bil predstavljen septembra, skupaj z novimi iPodi, seveda pa je mogoče, da se bo ponovila lanskoletna zgodba, ko je bil oktobra predstavljen iPhone 4S.

Na kratko: novi iPhone najverjetneje izide septembra ali oktobra.


Posreduj članek naprej