Grab - najstarejši app v OS X Mavericks

Grab - najstarejši app v OS X Mavericks

0
Janez Starc, 19. November 2013 v Novice z značkami grab, zgodovina, osx.

Grab je orodje, ki omogoča zajem zaslona in je del operacijskega sistema OS X. O dodatnih nastavitvah programa sta že pisala Klemen in David. Osebno mi je orodje Grab zelo zanimivo zaradi dejstva, saj je najstarejši kos programske opreme, ki še vedno teče v sistemu OS X. Ikone znotraj programa, ko uporabimo ukaze za zajem zaslona in sami zvoki (sprožilec fotoaparata) so do danes ostali nespremenjeni, že 20 let. Verjetno še obstaja kakšna programska skripta, ki ni bila spremenjena 20 let, a Grab je del vizualnega grafičnega vmesnika OS X, ki ni doživel nobene spremembe, razen svoje programske ikone.

Grab se je prvič pojavil leta 1992 v operacijskem sistemu NeXSTEP 2.2, skozi vse razvojne različice OS X sistema, kjer je do danes preživel skoraj nespremenjen.

Ikona orodja Grab: NeXTstep 2.2, NeXTSTEP 3.3, Rhapsody OS (Mac OS X Server 1), Mac OS X Developer, Mac OS X Public Beta, Mac OS X.

Če odpremo datoteke programa (Show Package Contents), lahko še vedno opazimo besedo, ki se navezuje na sistem NeXT.

Ker sem pred kratikm nameščal Mac OS X Beta, sem raziskal še program Grab. V njem sem našel zanimivo fotografijo, verjetno avtorja programa. Enako fotografijo lahko najdemo tudi v sistemu Mac OS X Server (Rhapsody), ki je predhodnik sistema Mac OS X. V oknu se pokažjeo tudi napisi avtorjev: Inženiring Keith Bernstein in Grant Baille, posebne zahvale Don Lindsay, Gordon Meyer in Tim Wasko. Na spletu sem preveril prva dva imena. Oba sta še vedno zaposlena v podjetju Apple. Skušal sem stopiti z njima v kontakt, a brez uspeha.

Ker mi radovednost ni dala miru, sem iz omare povlekel še staro NexTCUBE kocko in zagnal mašino z NeXSTEP 3.0 sistemom. Poiskal sem aplikacijo Grab in pogledal v Info okno ter ugotovil, da je avtor programa res Keith Bernstein. In ko sem kliknil na ikono Grab v info oknu, se je pokazala še njegova fotografija.

Na koncu lahko samo čestitamo in zaželimo vse najboljše še naslednjih 20 let! :)


Posreduj članek naprej