ICONIC: A Photographic Tribute to Apple Innovation

ICONIC: A Photographic Tribute to Apple Innovation

0
Janez Starc, 6. November 2013 v Novice z značkami apple, intervju, knjiga.

V začetku letošnjega oktobra je izšla knjiga ICONIC: A Photographic Tribute to Apple Innovation, ki vsebuje približno 650 fotografij o izdelkih Apple, od prototipov pa vse tja do zadnjih “i” izdelkov. Avtor Jonathan Zufi je tako hotel obeležiti 35 let delovanja podjetja Apple.

Knjiga s 326 stranmi je razdeljena na poglavja:

  • Namizni računalniki: fotografije od računalniške plošče Apple 1, do zadnjega shujšanega iMaca iz leta 2012.
  • Prenosniki: od prvega prenosnega Macintosh Portable, ki je tehtal nekaj čez 7 kg, do izredno tankega računalnika MacBook Air.
  • Dodatna oprema: ste vedeli, da je Apple nekoč izdeloval tiskalnike, digitalne kamere, igralne palice? Te boste videli v tem poglavju.
  • iNaprave: od prvega iPoda, do iPhona 5 in iPada mini (Knjiga je bila natisnjena avgusta 2013, zato jesenskih posodobitev v knjigi ni).
  • Prototipi: osupljive fotografije prototipov iz osebnih zbirk Applovih zanesenjakov iz celega sveta.
  • Embalaža: nobeno podjetje ne vloži toliko pozornosti v embalažo svojih izdelkov kot podjetje Apple. V tem poglavju boste izvedeli, zakaj je odvijanje izdelka iz embalaže posebna izkušnja.

Predgovor knjige je napisal soustanovitelj podjetja Apple Steve Wozniak, fotografije v knjigi pa spremljajo razni citati. Knjiga bo všeč predvsem ljubiteljem strojne opreme in industrijskega oblikovanja, malce dolgočasna bo verjetno predstavnicam ženskega spola, saj gre za čisto tehnično pornografijo. Je vsekakor poglavje s prototipi, saj je glede na to, da sem videl že vsemogoče fotografije izdelkov Apple, v meni pritegnilo kar nekaj zanimanja.

Intervju

Janez: lansko leto je bilo leto Twiggy Mac-a. Nihče ni vedel, da obstaja še kakšen primerek omenjenega izdelka, ki so ga pri Applu umaknili tik pred predstavitvijo leta 1984. Vseboval je disketni pogon kot Apple Lisa, ki ni bil zanesljiv. Nad tem je vztrajal Steve Jobs, a še dobro, da so Applovi inženiriji na skrivaj delali na 3.5 inčnem pogonu SONY. Zgodobo, kako se je moral predstavnik podjetja Sony skriti v omaro pred prihodom Steva Jobsa, si lahko preberete v Jobsovi biografiji ali na folklore.org, zato menim, da bi si Twiggy Mac vsekakor zaslužil celostransko fotografijo. Twiggy je bila manekenka v 60 letih in je s svojo izredno suho postavo, postavila nove mejnike v manekenstvu. Applovi inženiriji so prav zaradi te tankosti in krhkosti poimenovali svoje disketne pogone, ki so bili predstavljeni v računalniku Apple Lisa 1 iz leta 1983, ki pa tudi manjka v knjigi. Vse to pa premaga fotografija enega izmed prvih Mac prototipov, še v začasnem ohišju iz pleksi stekla.

Jonathan Zufi: glede postavitve knjige je pač tako kot je. Nekateri izdelki so prikazani celostransko, nekateri v manjšem prikazu. Če bi vse izdelke postavili celostransko bi knjiga zgledala nezanimivo. Apple Lisa 1 ni prišla v knjigo kot so ostali izdelki. Že tako je knjiga zrasla čez 300 strani.

Janez: knjiga Iconic je izdelana kakovostno in meri 30 × 24 cm. Možno jo je dobiti v navadni in posebni različici. Posebna različica je veliko dražja, zajema pa plastično ohišje v obliki Apple II računalnika. Navadna različica knjige stane 75 dolarjev in ko prištejete še poštnino in carino, nanese 2-kratno ceno same knjige. Avtor knjige ima tudi spletno stran, ki je bila povod za izdelavo knjige, imenuje pa se Shrine of Apple. Cenejša e-knjiga bi bila boljši izbor?

Jonathan Zufi: eBook različice ne bom izdal. Fotografije si zaslužijo, da se jih podoživi v velikem formatu, na bolj tradicionalen način. Torej kot v pravi knjigi. Glede cene pa menim, da je 75 dolarjev zelo razumna cena. Knjigo sem izdal v samozaložbi in nimam distributerja za zunanji trg. Knjiga je velika, težka in vem, da je poštnina izven Amerike dokaj visoka, toda po sedanji metodi pošiljanja, je to najcenejša pot. Mogoče v prihodnosti dobim tudi distributerja.

Janez: Iconic je vsekakor nadgradnja najbolj znane predhodne knjižne izdaje AppleDesign: The Work of the Apple Industrial Design Group, ki se konča z Apple izdelki do leta 1997, torej še pred prvim iMac-om.

Jonathan Zufi: jaz bi rekel, da je dopolnjujoča. AppleDesign: The Work of … se osredotoča na dejansko zgodovino in delo Applovih oblikovalskih skupin. Fotografije v knjigi, ki so čudovite, so vsekakor bolj lesketajoče in meni bolj prodajne oziroma komercialne. Poleg tega se knjiga ustavi pri 20th Aniversary Mac-u. Moja knjiga ne pokriva zgodovine podjetja ali oblikovalskih skupin. AppleDesign: The Work of … nudi izreden pogled v zgodovino mnogih izdelkov Apple, moja knjiga pa nudi bolj vizualno doživetje.

Avtor Jonathan Zufi o knjigi

Zanimivost

Knjiga AppleDesign: The Work of the Apple Industrial Design Group ni več v redni prodaji, saj je razprodana. Ponatisa ni bilo. Knjiga je postala zbirateljski izdelek. Rabljeno je možno kupiti od 100 do 400 dolarjev, cena za dobro ohranjeno pa se se na Amazon.com giblje od 600 do 1000 ameriških dolarjev.

Viri:
- ICONIC: A Photographic Tribute to Apple Innovation
- folklore.org
- AppleDesign: The Work of the Apple Industrial Design Group


Posreduj članek naprej