Apple Workgroup Server 95

Apple Workgroup Server 95

0
Janez Starc, 23. March 2012 v Mac z značkami apple, zgodovina, strežnik.

Leta 1993 je Apple predstavil Apple Workgroup Server (WGS) 95, prvi Applov strežnik. V bistvu je bil to računalnik Macintosh Quadra 950 s tračno enoto za shranjevanje podatkov in dodatno PDS kartico, ki je omogočala hitrejši prenos podatkov preko SCSI vmesnika. Apple WGS 95 je imel naloženo Applovo različico UNIX-a, imenovano A/UX (Apple Unix). A/UX in Mac OS X nimata nobene skupne točke, čeprav sta oba grajena na UNIX osnovah. A/UX je imel zelo kratko življensko dobo in je izšel v 3 različicah, ki so trajače od leta 1988, ko je bila predstavljena prva različica, do leta 1995, ko je bil izdan zadnji popravek za 3.1.1.

Applov WGS 95 je imel možnost priklopa 20 SCSI naprav (od diskov, CD ROM enot, ipd), imel je še 5 NuBus razširitvenih mest, mrežno podporo za TCP/IP in AppleTalk, vgrajen Ethernet in LocalTalk priključek. Poganjal ga je Motorolin 68040 procesor pri 33 MHz, pomnilnik RAM pa je bilo možno razširiti do takrat neverjetnih 256 MB.

Nastavitev A/UX sistema, je načeloma zelo preprosta. CD enota deluje, a mora biti Applova. Gonilnike zanjo je potrebno namestiti s pomočjo disketne in še le po tem lahko pričnemo z namestitvijo A/UX-a. Sama namestitev poteka v grafičnem vmesniku klasičnega Mac OS sistema različice 7. Po namestitivi lahko v grafičnem okolju poganjamo določene programe. Nastavitve, kot na primer za mrežno povezavo pa je potrebno nastaviti preko terminalne vrstice.

V pomoč mi je priskočil Scott, katerega spletna stran je namenjena temu eksotičnem UNIX sistemu. Hvaležen sem mu, da mi je uspelo povezati v omrežje skoraj 20 let star strežnik.

Ostala A/UX vira: A/UX, A/UX FAQ


Posreduj članek naprej