DOS igre na Macu

DOS igre na Macu

0
Janez Starc, 9. March 2012 v Mac z značkami dos, igra.

C:/DIR CD .. SETUP.EXE so ukazi starega DOS-a (Disk Operating System), večini znanega, kot MS DOS torej MicroSoft-ovega DOS-a, ki je tiste čase kraljeval na IBM PC osebnih računalnikih in njegovih klonih. Ukazna vrstica brez grafičnega vmesnika, tipkanje ukazov in zagon želenega programa s končnico .EXE, .BAT ali .COM, so osnove tega operacijskega sistema. Če si želel namestiti program, je bilo potrebno vstaviti disketo v disketnik in odtipkati A:/INSTALL.EXE. Ko se je program naložil, je bilo potrebno vtipkati še SETUP ali pa ime_igre/programa, pika (.), EXE in zadeva se je pognala ter prikazala na zaslonu.

Ker je bil MS DOS dolgo časa najbolj razširjen sistem povsod, je bilo tudi največ iger napisani ali prepisanih iz drugih sistemov prav zanj. A sistem je danes že močno zastarel in ga ni možno več poganjati na novejših PC računalnikih (na MAC-u te možnosti nikoli ni bilo), so dobri ljudje napisali odprtokodni program Boxer, ki emulira 286/386 intel računalnike in DOS operacijski sistem.

Boxer


Brezplačen program Boxer bo po namestitvi ustvaril mapo DOS Games, v kateri vam bo ponudil nekaj poizkusnih iger. V to isto mapo bo shranjeval tudi vse ostale igre, ki jih boste dodajali v program. Zaženemo jih z enim klikom, popolnoma brez tipkanja ukazov. Boxer podpirajo sistemi od Mac OS X 10.5 in novejši.

Iz kje lahko pretočim stare igre?

Baza starih in zapuščenih iger se nahaja na abandonia.com in je v slovenskem jeziku. Na voljo so igre Prehistorik, Prince of Persia, The Lost Vikings, Command & Conquer, Warcraft in ostale, ki smo jih včasih igrali.


Posreduj članek naprej