Steve Jobs skozi življenje

Steve Jobs skozi življenje

0
David Praznik, Klemen Tominšek, Janez Starc, 10. October 2011 v Mac z značkami steve-jobs.

Pregled časovnice dogodkov, ki so zaznamovali Jobsovo uspešno kariero, s katero mu je uspelo spremeniti svet na bolje.

1955: 24. februarja se rodi v San Franciscu (Kalifornija) Joanne Simpson in Abdulfattahu Johnu Jandaliju, post-diplomskima študentoma iz Winsconsina, ki ga dasta v posvojtev. Odrašča v družini Paula in Clare Jobs s sestro Patty, svoja biološka starša odkrije šele pri 27. letih.

1961: skupaj z družino se preseli v Mountain View (Kalifornija), na območje južno od Palo Alta, ki je takrat postajalo center za elektroniko. Področje dobi kasneje tudi naziv Silicijeva dolina (Silicon Valley) po sestavini za čipe.

1972: Steve se vpiše v Reed College v Portlandu, a se po prvem semestru tudi izpiše. Kljub temu še vedno hodi na predavanja in spi pri prijateljih na tleh. Denar za hrano si je služil z recikliranjem steklenic Coca Cole, tedenske brezplačne lakto-vegetarijanske obroke pa je dobival v lokalnem Hare Krišna templju. Jobs kasneje omeni, da če takrat ne bi obiskoval predmeta kaligrafije, Mac ne bi vseboval več različnih in proporcionalnih pisav (fontov).

1973-1974: Steve dela kot tehnik za Atari, znano podjetje za video igre, kjer sta se skupaj z nekaj let starejšim Stevom Wozniakom udeleževala sestankov Homebrew Computer Club-a. Namen je, da privarčuje dovolj denarja za izlet v Indijo, kjer se poleg eksperimentov sreča tudi z budizmom in duhovnostjo.

1975: Steve Jobs takrat še zaposlen v podjetju Atari, s pomočjo Steva Wozniaka izdela prototip videoigre Breakout (izbijanje ploščic s kroglico). Uspešno igro inženirji pri Atariju napišejo znova, saj niso razumeli zapletenosti čipov, ki jih je Wozniak uporabil pri izdelavi igre. Steve jobs sicer dobi nagrado 5000 dolarjev, ki pa jih zamolči Wozniaku in mu izplača samo začetno dogovorjeno vsoto 375 dolarjev. Zaradi tega se nekaj let pozneje skrha njuno prijateljstvo.

1976: Steve Jobs, Steve Wozniak in Ronald Wayne ustanovijo podjetje Apple in to na dan norcev (1. aprila). To poletje je na voljo tudi računalnik Apple I za 666,66 ameriških zelencev.

1977: ustanovitelji, med katerimi je tudi Jobs, podjetje Apple vključijo v skupino tveganega kapitala. Podjetje razkrije Apple II, ki je prvi računalnik z barvno grafiko. Letni zaslužek je zrasel na 1 milijon ameriških dolarjev.

1978: Stevu in njegovi punci Chrisann Brennan se rodi hči Lisa. Podjetju Apple se pridruži Mike Scott, ki zavzame mesto direktorja podjetja.

1979: Steve obišče Xerox PARC, kjer ga navduši računalnik z grafično uporabniškim vmesnikom.

1980: Apple se razvije v javno podjetje in doživi najvišjo javno ponudbo v vrednosti 110 milijonov dolarjev.

1981: IBM predstavi PC računalnik sestavljen iz obstoječih komponent drugih proizvajalcev. Jobs odobri nakup Macintosh skupini, sam računalnik pa ni bil nikakršen tehnološki dosežek. Zmotno ramišljanje Steva, da je boljši od takrat konkurenčnega IBMa, izkoristi Bill Gates, ki razume, da je prihodnost v programski opremi. Microsoft DOS in kasneje Windows postaneta prodajna uspešnica na klonih IBM-ovega PC-ja.

1982: letna prodaja se povzpne na 1 milijardo dolarjev.

1983: prodajati začnejo računalnik Lisa. Steve Jobs s pomočjo izzivalnih besed “želiš do konca življenja prodajati sladkano vodo, ali želiš spremenit svet?” zvabi Johna Sculleya stran od Pepsico Inc., ki kasneje postane direktor podjetja Apple Computer.

1984: pojavi se znamenita reklama “1984”, ki jo je režiral Ridley Scott in je bila le enkrat javno predvajana. Računalnik Macintosh gre v prodajo.

1985: Steve in Sculley se spreta, kar pripelje do Jobsove odpustitve z delovnega mesta. Tudi Wozniak zapusti Apple. Wozniak in Jobs dobita priznanje za tehnologijo (Medal of technology) iz rok predsednika Ronalda Regana.

1985 – 1986: Steve Jobs ustanovi NeXT Inc., novo računalniško podjetje, ki izdeluje kakovostne računalnike za univerze. Takrat najame Paula Randa (znani ameriški grafični oblikovalec), da mu oblikuje NeXT Computer logotip. Od Georga Lucasa, avtorja sage Star Wars, pa odkupi podjetje Pixar za 10 milijonov dolarjev.

1988: Steve predstavi Next Computer. Računalnik v obliki 30-centimeterske kocke iz črnega magnezija. Na Next Computer-ju, kasneje imenovanem Next Cube, Tim Berners-Lee v CERN-u izdela prvi internetni brskalnik in definira izraz World Wide Web. Rodi se splet kot ga poznamo danes.

1989: za 6500 ameriških dolarjev se proda prvi NeXT računalnik. Izide prva različica NeXTSTEP-a, osnovanega na UNIX-u, ki kasneje postane osnova za OS X in iOS.

1991: Apple in IBM postaneta zaveznika in začneta razvijati nove PC mikroprocesorje in programsko opremo.

1993: Apple predstavi napravo Newton MessagePad. Apple poroča o četrtletni izgubi v vrednosti 188 milijonov dolarjev. Michael Spinder nadomesti takratnega predsednika Sculleya. V podjetju NeXT se Steve Jobs odloči za izdelavo programske opreme namesto celih računalnikov.

1994: Apple predstavi računalnike Power Macintosh, ki temeljijo na PowerPC arhitekturi, razvija pa jih podjetje IBM skupaj z Motorolo. Apple se odloči, da bo licenciral svoj operacijski sistem, kar bo omogočalo drugim podjetjem kloniranje Maca.

1995: prvi Mac kloni gredo v prodajo. Microsoft izda Windows 95, ki so lažja za uporabo in se že zgledujejo po Macintoshu. Apple se bojuje s konkurenco, pomanjkanjem delov in zmotnim predvidevanjem potrošniških navad. izide zadnja različica NeXTSTEP-a (v3.3), ki ne podpira samo Motorolinih 68000 procesorjev, ampak tudi Intel, HP PA-RISC in Sun SPARC delovne postaje. Pixarjeva Zgodba igrač (Toy Story), prva komercialna računalniško animirana risanka, pride v kinomatografe. Pixar z javno ponudbo na Wall Streetu zbere 140 milijonov USD.

1996: Apple najavi nakup podjetja NeXT za 430 milijonov USD, operacijski sistem, ki ga je razvijala Jobsova ekipa. Posel sklenejo leta 1997. Gil Amelio zamenja Spindlerja na mestu izvršnega direktorja.

1997: Steve Jobs se vrne k Applu kot svetovalec, ko je Amelio odstavljen pa Jobs dobi naziv začasni izvršni direktor. Jobs naredi konec Mac klonom. Apple objavi reklamo Here’s to the crazy ones. Prvotni vokal posname Steve Jobs, a ga je v končni različici zamenjal Richard Dreyfuss. Jobs na WWDC 1997 odgovarja na vprašanja.

1998: Apple se vrne k dobičkonosnosti ter predstavi iMac linijo, modro-beli monitor in računalnik v istem ohišju, ki je Apple vrnil na stara pota. Apple ukine linijo dlančnikov Newton.

2000-2001: Jobsu umaknejo naziv “začasni” in postane doživljenjski izvršni direktor Appla s plačo 1 $. Prvi iPod pride na police, kot tudi prvi računalniki z OS X, modernim operacijskim sistemom osnovanim na NeXT-ovih rešitvah. Apple odpre svojo prvo trgovino Apple Retail Store v Virginiji (Kalifornija).

2003: Apple zažene iTunes virtualno prodajalno glasbe z 200.000 skladbami po ceni 99 centov za skladbo, s katero uporabniki dobijo priročen način za legalen nakup glasbe prek spleta. Že prvi teden prodajo 1 milijon skladb.

2004: Jobs prestane operacijo ozdravljive, a redke oblike raka trebušne slinavke.

2005: Apple razširi linijo iPod z manjšim modelom nano in modelom, ki zmore predvajati video. Podjetje šokira, da bodo naslednje generacije Macov uporabljale Intelov nabor čipov. Jobs pozove diplomante Stanford University naj ostanejo lačni in norčavi (Stay Hungry, Stay Foolish).

2006: Disney kupi studio Pixar za 7,4 milijarde USD. Jobs postane Disneyev največji posamični delničar in večina njegovega bogastva izvira iz prodaje deleža.

2007: Apple izda prvi pametni telefon, iPhone. Množice ljudi prično s kampiranjem pred trgovinami, da bi si med prvimi zagotovili novo napravo.

2008: vnovič se pojavijo namigovanja o Jobsovi bolezni, zaradi občutne spremembe telesne teže. V septembru izvede Applov dogodek in izjavi, da so poročila o njegovi smrti močno pretirana. S tem se pošali s slavnim izrekom Marka Twaina, ko so pri Bloomberg News pomotoma objavili njegovo osmrtnico, ki je bila kmalu zatem umaknjena.

2009: Jobs pojasni izgubo telesne teže zaradi hormonskega neravnovesja, ki pa je ozdravljivo in da namerava naprej voditi Apple. Kasneje nastopi bolniški stalež in se na delo vrne šele junija. Iz medijev izvemo, da so mu uspešno opravili presaditev jeter.

2010: Apple v devetih mesecih proda 15 milijonov iPadov, najnovejše tehnološke naprave, s katero ustvari novo kategorijo modernih tabličnih računalnikov. To leto predstavi tudi iPhone 4.

17. 1. 2011: V sporočilu zaposlenim Jobs najavi drugo bolniško odsotnost brez določenega termina vrnitve. Vodja operative Tim Cook postane zadolžen za vsakodnevne dolžnosti, Jobs pa še vedno vodi pomembnejše odločitve.

2. 3. 2011: Steve Jobs predstavi iPad 2.

6.6.2011: Steve Jobs se pojavi na WWDC dogodku, kjer predstavijo OS X Lion, iOS 5 in iCloud.

7. 6. 2011: Steve Jobs se še zadnjič pojavi na javnem nastopu, kjer pred mestnim svetom Cupertina predstavi Apple Campus. Tu že ve, da je v zadnjem letu svojega življenja, a kljub temu intenzivno skrbi za prihodnost podjetja Apple. Gilbert Wong, župan mesta Cupertino pove, da ni nobenih zadržkov, da bi oviral projekt.

24. 8. 2011: Pri Applu objavijo, da Jobs prepušča pozicijo izvršnega direktorja Timu Cooku, sam pa prevzame mesto predsednika upravnega odbora.

4.10.2011: predstavitev iPhone 4S se zgodi brez prisotnosti Steva Jobsa.

5.10.2011: Steve Jobs umre v krogu svoje družine.

Steve Jobs 1955 - 2011


Posreduj članek naprej