Jure Miklavc, 20th Aniversary Mac

Jure Miklavc, 20th Aniversary Mac

0
Janez Starc, 11. October 2011 v Mac z značkami jure-miklavc.

Industrijski oblikovalec Jure Miklavc, letošnji nagrajenec Prešernovega sklada, znan po oblikovanju športne opreme za Alpino, Mac uporabnik in hkrati navdušenec nad oblikovalskimi izdelki podjetja Apple. V svoji zbirki hrani verjetno edinega 20th Aniversary Macintosha v Sloveniji.

20th Anniversary Mac (TAM) je bil izdelan ob 20 letnici podjetja Apple, predstavljen pa leto kasneje, marca 1997. TAM se je zelo razlikoval od ostalih računalnikov. Premogel je 12" LCD zaslon, vertikalno vgrajen 4 kraten SCSI CD-ROM, TV in radio vmesnik z vgrajenimi Bose zvočniki z zunanjim nizkotoncem. Namesto miške pa je uporabljal sledilno ploščico in tipkovnico. Takšno, kot so ji tisti čas imeli Applovi prenosniki. Le omejeno število TAM računalnikov je bilo izdelanih in mogoče ga je bilo kupiti samo v 5 državah: v ZDA, Japonski, Franciji, Nemčiji in Veliki Britaniji. TAM računalnik smo lahko zasledili v humoristični nanizanki Seinfeld, filmu Batman & Robin in Children Of Man.

Jure Miklavc skoraj vsako leto zamenja računalnik, in jih ima že 22. Poleg klasikov, kot so Macintosh Color Classic, Macintosh SE, Newton, iMac (Power Flower), še vedno občasno uporablja tudi Cuba G4. 20th Anniversary Maca mu je prodal Matjaž Likeb, takratni direktor Jabolka. Likeb je TAMa prešvercal iz amerike, zato ima računalnik vgrajen NTSC TV vmesnik, ki ni prilagojen evropskemu PAL standardu. Likeb je Maca prodajal na bolhi, ker pa se nihče ni oglasil, je poklical Jureta. Ta ge je z veseljem kupil, saj je vsako leto spraševal po njem in prosil, če mu ga proda. TAMa je prvič videl v New Yorku leta 1997 in od takrat je bila želja, da bi ga imel, neustavljiva.

Svoj prvi Mac je kupil pri podjetju JAE, ki je Mac računalnike švercalo iz Nemčije pod pretvezo, da je Slovenija Slovaška. To je bil Power Macintosh 9500. Prejšnih modelov z motorolinim 68000 procesorjem ni uporabljal, je pa posvojil dva SE-ja, ki so ju vrgli stran iz Iskre v Škofji Loki. Pravi, da je Apple, glede na tehnologijo industrijskega oblikovanja, ki ga uporablja, še podcenjen. Ker je sam industrijski oblikovalec, dobro razume kako težko je na ravnem predmetu zakriti srke ob brizganju kovine, kakšni tehnološki procesi tečejo v ozadju in koliko napora je potrebno vložiti, da industrijo prepričaš, da gre iz enega materijala, to je plastike v aluminij. Zelo ga navdušuje tudi nova Alu tipkovnica, pravi da je izdelek prava poezija.

Najin pogovor je potekal dve leti nazaj ampak mislim, da je povedano še zmeraj aktualno. Jure je zelo pozitivna oseba. Pogovor z njim mi je bil v veselje enako, kot poslušati, s kakšno vnemo je opisoval proces izdelave plastike na Power Flower iMacu, katerega efekt so razvijali več kot šest mesecov, za to tudi omejeno posebno izdajo iMacov.

Foto: Dejan Durini


Posreduj članek naprej