Apple iPhone 5: prvi vtisi

Apple iPhone 5: prvi vtisi

0
David Praznik, 2. October 2012 v iPhone / iPod z značkami apple, iphone, ios, preizkus.

Apple iPhone 5 je na voljo od petka. Poglejmo, kaj dobrega in slabega nam ponuja. Testirani model je Apple iPhone 5 črne barve in kapacitete 16 GB.

Oblika in zunanjost

Zelo na kratko bi ga lahko opisal že s trditvijo: “lep je, zelo je lep … in tako zelo je črn. Od uporabe me že pečejo oči”. iPhone 5 je z detajli dodelana različica predhodnika 4S in če je morda videti le kot povečan iPhone, je napredoval tako v zunanjosti, kot v notranjosti. Črna barva na vseh materialih (steklo, brušen aluminij, antena), ki sestavljajo ohišje, presega pričakovano. Celo Apple logo, ki se na brušenem črnem aluminiju svetlika, je črn. Kljub temu, da je telefon večji, je tudi tanjši in v primerjavi z velikostjo in težo predhodnikov skoraj prelahek, saj je za 20 % lažji od iPhone 4S. FaceTime kamera spredaj se po novem nahaja na sredini nad zvočnikom zgoraj, vhod za slušalke pa je spodaj levo. Oboje je prijazna sprememba, kar je dokaz, da pri Applu poslušajo predloge uporabnikov. Ostali gumbi, tudi dodelani, so bolj ali manj ostali na istem mestu, kar je iz vidika uporabniške izkušnje OK. Ozadje je iz brušenega aluminija, ki ga zgoraj in spodaj dopolnjuje steklo. Sprednja stran je v celoti steklena, a tanjša, saj so senzorji za dotik vgrajeni v isto plast, kjer se nahajajo LED RGB celice. Zanimiv detajl je brušena kovinska antena, ki obdaja telefon, saj ima pod kotom pobrušene in spolirane robove, ki dajejo tudi prijazen občutek na dotik. Čeprav je zaradi varnosti pred nenamernimi padci iz roke, torbe, žepa ali mize zaščitni ovitek zaželjen, bo videz zaradi tega trpel kot še nikoli poprej. Investicija v dober ovitek, ki bo omogočal vpogled v notranjost, bo.

Zaslon in zvok

iPhonov Retina zaslon je pri petki 4-palčni, kar se pozna tudi pri delovni površini. Resolucija zaslona znaša 1136 × 640 pikslov pri 326 ppi. Prednost večjega zalona je vidna predvsem tam, kjer več informacij v vidnem polju privarčuje čas. Mail je zagotovo eden od appov, kjer se to pozna. Tudi drugi programi v iOS 6 izkoriščajo večji prostor (recimo Camera in Weather). To v praksi pomeni, da ne glede na nameščen iOS 6, imajo programi na iPhonu 5 drugačen uporabniški vmesnik kot pa na iPhonu 4S. iPhone 5 v sebi skriva tri mikrofone, ki omogočajo kakovostnejši zvok in uspešnejše izločanje šumov. Dva sta zgoraj, eden spodaj. V mojem primeru se je to poznalo pri slušateljih na drugi strani ter pri zvoku, ki sem ga posnel s pomočjo Voice Memos. Piko na i pa je Apple zvoku dodal s tehnologijo izločanja šumov. Notranji zvočniki so za približno 20 % manjši, a imajo namesto tri, pet magnetov, ki pripomorejo k boljši kakovosti zvoka. Zadovoljen.

EarPods

Ko že omenjam zvok, moram omeniti tudi prenovljene slušalke EarPod, ki jih kupec iPhona 5 prejme brezplačno. So oblikovno in ergonomsko popolnoma preoblikovane za večjo udobnost in prilagojenost različnim ušesom, pozna pa se tudi pri kvaliteti zvoka. To jim je omogočilo povprečje, ki so ga izračunali s pomočjo 3D skenov več kot 100 različnih ušes. Kvaliteta zvoka je boljša od prejšnih in tudi bas je bolj zaznaven. Za vsakodnevno uporabo (v primerjavi s tistimi, ki jih imam od iPhona 4S) sem osebno z njimi zadovoljen. Čeprav ne spadajo v najvišji razred in niso prva izbira zahtevnih avdio uporabnikov, so za OEM slušalke odličen pripomoček. Zraven je priložena še prenosna plastična torbica za shranjevanje slušalk. Za 32 € jih je možno kupiti tudi ločeno.

Lightning komunikacijski vhod in kabel

Ena vročih tem uporabnikov, ki se ne strinjajo s spremembo fizičnega komunikacijskega vhoda, je novi Lightning. Ta je zamenjal prejšnega, ki je s svojo 30-pinsko širino zasedal dokaj velik prostor, kar je bil eden najpomebnejših razlogov za novo rešitev. Lightning kabel je bolj praktičen za uporabo, saj ga je možno priključiti ne glede na njegovo pozicijo, kar prejšnji kabel ni omogočal. Tudi sam vtik kabla je enostavnejši, hitrejši in bolj praktičen. Na voljo je Lightning to 30-pin adapter, s katerim je možno polniti iPhone 5 s starim, 30-pinskim USB kablom. Razen tega, Lightning vhod ne ponuja nobenih novih funkcij v primerjavi s prejšnim. Zadovoljen.

Povezljivost

Izpadov signala nisem zaznal, čeprav petih črtic v okolju kjer sem ga testiral, ni imel. Velja za katerikoli telefon. Glede na to, da po novem poleg radijskih signalov na frekvenci 2,4 GHz podpira tudi frekvenco 5 GHz, sem ga v domače omrežje povezal s slednjo, ki pa jo iPhone 4S in starejši ne podpirajo. Antenna-gate ni bil zaznan niti takrat, ko sem ga uporabljal brez silikonskega ovitka. Pričakovano.

Kamera

Foto: naslovnica revije CAP, namizna lučka, zvečer.

Je nekaj, kar pogosto uporabljam. Enako velja za večji del uporabnikov, ki si lastimo iPhone. Tega se pri Applu zavedajo, zato so jo posodobili in nadgradili. Čeprav razlika med prejšno ni tako velika, so fotografije vseeno boljše, tudi video zapisi ne zaostajajo. iSight kamera, ki zajema 8 megapikslov, ima preverjeno izboljšano delovanje v prostoru, ki je obdan z manj svetlobe. Zaradi tega so fotke manj zrnate, barvno bolj polne, v ekstremnih pogojih pa tudi več prikažejo. Razlika je vidna tudi pri uporabi funkcije Panorama, kjer je kvaliteta fotografije v slabših pogojih boljša kot pri iPhone 4S. Kakovost fotografij je primerljiva s tistimi, ki jih naredimo s kompaktnimi fotoaparati, zato je iPhone 5 odličen sekundarni fotoapart. Omeniti moram še sprednjo FaceTime kamero, ki po novem omogoča zapis HD (720p), kar je za razliko od prej (VGA), vidno tudi pri kakovosti slike. Zadovoljen.

Apple A6 procesor

Razlog zakaj je iPhone 5 v primerjavi z njegovim predhodnikom hitrejši, se skriva v novem Apple A6 procesorju. Čeprav je občutek brskanja po iPhonu 5 na videz podoben kot pri iPhonu 4S, je izkušnja pri bolj zahtevnih appih boljša. To se pozna pri fotografiranju, igrah in vseh ostalih požrešnih procesih. Razliko sem opazil tudi pri odpiranju in odzivnostjo nekaterih aplikacij saj se vse odvija brez zatikanja. Zadovoljen.

Baterija

Pričakoval sem, da bom glede na predozirano uporabo v dneh testiranja, moral iPhone polniti vsaj dvakrat na dan. Izkazalo se je, da je baterija zdržala napore fotkanja in snemanja videa, FaceTime klicev (Wi-Fi in 3G), Maps (3G), pošiljanja e-pošte (Wi-Fi in 3G), poslušanja glasbe in predvajanja Youtube video vsebin, prenosa aplikacij iz iTunes App Store (Wi-Fi), branja RSS virov (Wi-Fi in 3G) ipd. Prvi dan testiranja sem ga napolnil zjutraj in pozno popoldan, ko je baterija padla pod 20 %. Naslednji dan in naprej pa sem nastavitve v iOS 6 prenastavil po svoje in je zdržal do zgodnjih jutranjih ur. Glede na to, da uporaba v bodoče ne bo tako ekstremna, sem s trajanjem baterije (glede na hitrost, količino uporabe in velikost naprave) zadovoljen.

Osebno mnenje in izkušnja

Apple v svoji reklami obljublja, da je dimenzija iPhona 5 še vedno palcu prijazna. A brez popravljanja stare navade, vsaj pri meni ni šlo. Nimam kratkih prstov a trdim, da je zaslon za moj palec prevelik. Tapkanje s palcem ni več naravna in zabavna izkušnja, kot jo omogočajo starejše različice in to je velik minus. Je pa zaradi večje dimenzije iPhona 5 izboljšana izkušnja držanja z obema rokama. To se pozna pri tipkanju, fotografiranju, igranju iger ali držanju aparata na splošno.

Nakup iPhona 5 priporočam vsem, ki iPhona še nimajo in razmišljajo o nakupu. Enako tudi uporabnikom iPhone 4 in starejših različic, če želijo menjati aparat. To ne pomeni, da sicer nakup odsvetujem, a razlike razen hitrosti in hude estetitke niso tako zelo izrazite, kot pričakujejo nepoznavalci. Vem, da se tega zavedajo pri Applu, zato ciljajo na obdobje menjave dveh let, kar je enako kot traja vezava pri operaterju.

Razen nepraktične izkušnje s palcem, sem z iPhonom 5 zadovoljen. Pri Applu so znova dokazali, da so sposobni ustvariti najboljši pameten telefon še boljši. Res je lep, zelo je lep … in tako zelo je črn. Od uporabe me že pečejo oči.


Posreduj članek naprej