10 stvari, ki jih mora vedeti nov iPhone uporabnik

10 stvari, ki jih mora vedeti nov iPhone uporabnik

1. Sinhronizacija z iTunes
iTunes je program za vašo knjižnico glasbe in filmov, prav tako pa se ga uporablja za sinhronizacijo (glasbe itd.) na iPhone in ustvarjanje varnostnih kopij. Priporočamo vam, da vsaj enkrat tedensko priklopite iPhone na računalnik in odprete iTunes ter pustite, da se ustvari varnostna kopija. Tako boste imeli v primeru težav ali izgube telefona, vedno podatke na varnem mestu. iTunes je na voljo za OS X in Windows, dobite ga brezplačno.

2. Trgovina App Store
App Store je trgovina z aplikacijami za iPhone in iPad, kjer je na voljo več kot 400.000 različnih aplikacij. Najdete lahko lahko skoraj vse kar se spomnite, od iger, navigacij, knjig, vodičev po mestih, izbira je neskončna. Aplikacije imajo različne cene, večina pa se nahaja med 0,79 € in 7,99 €. Za plačevanje potrebujete kreditno kartico (Visa, MasterCard ali American Express). Vaš App Store račun je vaš Apple ID, ki ga uporabljate za vse nadaljnje Apple storitve. Apple ID ustvarite tako:

 1. Odprite Settings
 2. Nižje dol poiščite Store.
 3. Tapknite na Sign In in izberite Create New Apple ID.
 4. Potrdite državo Slovenia – kliknite Next.
 5. Potrdite pogoje uporabe – tapknite Agree.
 6. Izpolnite polja in plačilne podatke.

3. Apple ID brez kreditne kartice
Če nimate kreditne kartice, lahko kljub temu ustvarite svoj Apple ID, vendar ne boste mogli kupovati aplikacij, ki so plačljive.

 1. Odprite App Store.
 2. Poiščite brezplačno aplikacijo (katerokoli).
 3. Tapknite FREE in nato INSTALL.
 4. Izberite Create New Apple ID.
 5. Potrdite državo Slovenia – kliknite Next.
 6. Potrdite pogoje uporabe – tapknite Agree.
 7. Izpolnite polja in na drugi strani, kjer so plačilni podatki, izberite None pri Payment Card.

Če niste lastnik kreditne kartice, imamo za vas dva nasveta za kupovanje plačljivih aplikacij:

 1. Če imate npr. prijatelja, ki ima App Store račun in kreditno kartico, vam lahko prijatelj podari aplikacijo, vi pa mu vrnete v gotovini (ali pivu ali kakšni drugi enoti). Tako je zabeleženo, da je aplikacija res vaša.
 2. Obstaja Visa Electron, ki je nekakšna predplačniška kreditna kartica, in jo lahko dobite, četudi ste študent oz. nimate rednega dohodka.

4. Hitro preklapljanje med aplikacijami
Za hitro preklapljanje med zadnjimi odprtimi aplikacijami dvakrat kliknite na gumb Domov (gumb pod zaslonom). Spodaj se odpre vrstica zadnjih odprtih aplikacij. Če se pomaknete v desno, vidite vse aplikacije, ki so bile odprte. Če pa se pomaknete v levo, pridete do kontrol za iPod.

5. Sinhronizacija stikov
Stike lahko sinhronizirate z Gmailom ali Outlookom oz. adresarjem na računalniku. Ko priklopite iPhone na računalnik, v iTunes izberite svoj telefon in pod zavihkom Info uredite nastavitve. Ker ima večina že svoj Gmail račun, bi vam priporočali sinhronizacijo na ta način, saj se proces dogaja brezžično, in dnevno priklapljanje na računalnik ni potrebno.

6. Find my iPhone
V primeru, da telefon izgubite, lahko pogledate njegovo lokacijo prek brskalnika ali drugega iPhona. iPhone lahko na daljavo tudi zaklenete, pošljete sporočilo z zvokom ali pa ga popolnoma izbrišete, da morebitni nepridiprav ne pride do vaših zasebnih podatkov. Find my iPhone vklopite tako:

 1. Odprite Settings.
 2. Tapknite na Mail, Contacts, Calendars.
 3. Dodajte nov e-poštni račun – tapknite na Add Account
 4. Izberite MobileMe.
 5. Vpišite svoj Apple ID in geslo.
 6. Vklopite Find My iPhone.

Če imate več naprav, si lahko naložite še aplikacijo Find My iPhone (na voljo v App Store) in tako lahko hitro najdete izgubljeno napravo. Drug način pa je preko brskalnika na naslovu me.com, kjer se vpišete s svojim Apple ID-jem in poiščete svojo napravo.

7. Premikanje ikon aplikacij
Aplikacije na zaslonu iPhona si lahko uredite v vrstni red, ki bo odgovarjal vam. Postopek: tapknite na ikono in držite prst dokler ikone ne začnejo migati. Takrat lahko katerokoli ikono tapknete in povlecete na drugo mesto (če jo želite premakniti na naslednji zaslon, ikono pridržite na robu ekrana). Skupino aplikacij lahko pospravite v mapo: ko bodo ikone migale, nesite eno od aplikacij na drugo aplikacijo in mapa se bo samodejno ustvarila. Ko zaključite s premikanjem, kliknite gumb Domov.

8. Kopiranje slik na računalnik
iPhone 4 ima odličen fotoaparat, ampak če bodo slike ostale samo na telefonu, to ne bo najboljše. Če imate Maca, ob priklopu iPhona na računalnik odprite iPhoto in uvozite fotografije v svojo zbirko slik. Če uporabljate Windows, odprite Raziskovalca (Explorer) in kliknite na novi pogon, kjer se je pojavil iPhone. Fotografije prekopirate na računalnik tako kot s fotoaparata.

9. WiFi Hotspot
iPhonovo internetno povezavo 3G lahko delite prek Wi-Fi z drugimi napravami. Po domače povedano, internet, ki pride po zraku od vašega mobilnega operaterja lahko preko brezžičnega omrežja delite npr. s svojim prenosnikom. Odprite Settings, tapknite na Personal Hotspot, za varnost določite geslo in tapknite na OFF da se stikalo premakne na ON.

10. Ugašanje naprave
iPhonov zaslon ugasnete z gumbom na vrhu, če pa ga želite zares ugasniti, morate zgornji gumb držati, dokler se ne pojavi na vrhu Slide to power off, nato le še potegnete v desno.

Imate še kakšno vprašanje? Zapišite svoja vprašanja v komentarje.


Posreduj članek naprej