Jailbreak - razlogi za in proti

Jailbreak - razlogi za in proti

0
David Praznik, 21. April 2010 v iPhone / iPod z značkami iphone, jailbreak, ipod, ipad.

Uspeh izdelkov podjetja Apple je zagotovljen tudi zaradi onemogočanja posegov v sistema Mac OS X in iPhone OS. To smo v zadnjih letih na različne načine občutili uporabniki naprav iPhone in iPod Touch. Poglejmo kaj so pozitivne in negativne posledice neupoštevanja tega pravila.

Kaj je Jailbreak?

Je postopek posega v programsko kodo sistema iPhone OS, s katero omogočimo funkcije, ki jih zaradi določenih razlogov originalna različica ne ponuja. Takšen poseg prelisiči omejitev namestitve programov in posegov, ki jih v originalnem App Store-u ne najdemo – z razlogom. Tu priskoči na pomoč storitev Cydia, ki je alternativa App Store-u. Preko nje lahko razvijalci in hackerji ponujajo različne nastavitve, posege, funkcije, ki jih preko namestitvenih paketov uporabnik namesti v Jailbreak-an iPhone OS. Namestitev je v tem primeru omogočena tudi za piratske različice programov in iger za iPhone in iPod Touch.

Prvi Jailbreak, ki je omogočal namestitev poljubnih zvonjenj, je bil na voljo že julija 2007. Mesec kasneje se je opogumil Jason Merchant in za Jailbreak-an iPhone objavil prvo igro. Leto 2008 je postalo še bolj zanimivo, ko so se na spletu pojavila uspešna in manj uspešna Jailbreak orodja, tudi za Win uporabnike. Zagotovo je največji uspeh takrat požel iPhone hacker Zibri, ki je na sedaj že prodanem blogu ponujal nadvse uspešen ZiPhone. Vodstvo je po izidu iPhone OS 2.0 prevzela še danes vodilna skupina iPhone OS X hackerjev iPhone Dev Team, ki razen orodja blackra1n, nima konkurence.

Zakaj Jailbreak-ati iPhone?

Eden poglavitnih razlogov zakaj se uporabniki poslužijo Jailbreak-anja, je poleg adrenalina, dodajanje novih funkcij. Temu sledijo sprememba izgleda grafičnega vmesnika in dodajanje poljubnih ikon ter priložnost, da lahko vsak uporabnik h končni različici doda še svojih 5 centov osebnega zadovoljstva. Za mnoge je to prava zabava. Večina teh dodatkov je brezplačnih in to velja tudi za vsa obstoječa Jailbreak orodja, ki so eden od načinov za odklep iPhona. S tem omogočimo, da lahko brez omejitev namestimo vse ostale programe, ki jih App Store ne ponuja.

Zakaj NE Jailbreak-ati iPhone?

Poseg v iPhone OS lahko terja tudi negativne posledice saj Apple ve, zakaj so stvari narejene tako kot so.

Brezskrbnost

Prvi a ne glavni razlog zakaj NE, je brezskrbnost. Jailbreak-anega iPhone-a ni možno nadgraditi legalno preko iTunes, saj vsaka posodobitev spremeni kodo sistema v originalno stanje in telefon se zaklene. Rešitve za nadgradnjo je potrebno poiskati na internetu in kot kaže zgodovina, so po navadi na voljo z zamudo. Včasih lahko pot do rešitve traja celo več mesecev.

Varnost

Varnost izdelkov podjetja Apple ni vprašljiva, česar nihče ne more zagotoviti za aplikacije, ki jih preko spleta ponujajo različni razvijalci. To je tudi razlog, zakaj Apple razvijalcem ponuja SDK, ki je preverjeno orodje za izdelavo aplikacij in iger za iPhone, iPod Touch in iPad.

Počasnost

Jailbreak-ane naprave so počasnejše, saj istočasno v ozadju teče več aplikacij kot sicer. Eden izmed vzrokov so tudi grafično zahtevne teme, s katerimi lahko spremenimo izgled vmesnika, ki na tak in drugačen način očarajo mlajše uporabnike. Temu sledi prekomerno število nameščenih dodatkov, a do podobne posledice lahko pridemo tudi po uradni poti.

Garancija in podpora

Jailbreak-ane naprave izgubijo uradno garancijo in podporo. V primeru okvare lahko še vedno celoten sistem pobrišemo in ga vrnemo v prvotno stanje (če je to takrat mogoče), a bomo v primeru Jailbreak-anja težko ugotovili, če za napako res stoji Apple.

Zaključek

Danes je na voljo nešteto brezplačnih storitev ter programov, ki nam po legalni poti ponujajo tisto, o čemer smo včasih sanjali. Z vsemi novimi funkcijami, ki jih Apple dodaja v posodobitve, tudi Jailbreak izgublja pomembnost, čeprav smo ga uporabniki prve generacije iPhone-ov bili prisiljeni uporabljati. Na trgu pa danes lahko uradno kupimo tovarniško odklenjen iPhone kar pomeni, da ga kot takšnega lahko brez dodatnih posegov uporabljamo in posodabljamo tudi v Sloveniji.

Sedaj pa me zanima vaše mnenje, ste za ali proti?

Vir : en.wikipedia.org/wiki/Jailbreaking_for_iPhone_OS .

Posreduj članek naprej