Gone Wishing

Gone Wishing

0
Nejc Žorga Dulmin, 30. January 2012 v iPad z značkami eknjiga.

Gone Wishing je čudovita interaktivna eknjiga, ki je delo razvijalcev podjetja Fi Produkcija d.o.o. iz Slovenije. Zgodba nas popelje v čarobni svet želja – v podjetje Best Wishes, ki je največje podjetje za izpolnjevanje želja na svetu. Mnogi mojstri, med njimi vile in škrati, vsak dan izpolnjujejo želje, ki pridejo v Best Wishes v obliki kovanca, ki je bil vržen v vodnjak, ali sveče, ki je bila upihnjena za rojstni dan. Spoznamo Jacoba, ki naj bi postal naslednji direktor podjetja Best Wishes, a mu pot preprečuje skrivnost, ki je ne upa deliti z očetom …

Gone Wishing ima zelo privlačne ilustracije, ki nas kar potegnejo v zgodbo in tako za nekaj časa zaplavamo v čudovitem svetu želja, kjer je mogoče vse. Glasba nas skozi zgodbo redno spremlja in je edinstvena za vsako poglavje posebej, s čimer ustvarja drugačno vzdušje od strani do strani. Sicer jo imamo možnost izklopiti, a bi s tem izklopili tudi velik faktor, ki ustvarja čarobnost zgodbe. Skozi pripoved lahko potujemo na tri načine, in sicer tako, da zgodbo beremo sami, da nam jo bere pripovedovalec ali da se zgodba ob pripovedovanju samodejno pomakne na naslednjo stran. Ta zadnji način ni najbolj praktičen, saj zgodba hitro potuje od strani do strani in tako nimamo časa, da bi se poigrali z vsemi interaktivnimi elementi. Verjetno pa je primeren za najmlajše, ki z rokami še niso tako spretni.

Na vsaki strani zgodbe imamo na voljo interaktivne elemente. Zdi se mi, da je ravno to tisti magični del, ki te hitro potegne in ti da občutek, da sodeluješ pri ustvarjanju pripovedi. Seveda pa nudi tudi element igre. Lahko se dotaknemo sveče in ta močno zagori, Jacoba lahko s prstom premikamo po zaslonu, in (moja najljubša) ko se z vrha zaslona spustijo pajki, jih tapknemo, da se skrijejo. Interaktivnosti večinoma niso pogoj za nadaljevanje zgodbe, kar je plus, saj bi sicer morali poiskati in tapkniti vse mogoče predmete na strani in to bi hitro lahko postalo nadležno. Je pa v zgodbi nekaj situacij, kjer moramo aktivno sodelovati, da lahko nadaljujemo na naslednjo stran, npr. pri odpiranju velikanskih vrat v trezor želja.

Pri odkrivanju interaktivnih elementov nam je na voljo tudi pomoč, ki nam na ilustraciji obkroži vse, s čimer se je moč poigrati. Zgodilo se mi je sicer, da je bilo na strani več elementov za interaktivnosti, kot je bilo krogcev za pomoč, ali pa je nek predmet izginil, krogec za pomoč pa je še vedno kazal na isto mesto. Kljub temu ni šlo za nič kritičnega in to izkušnje ni zmotilo.

Med stranmi skačemo z gumbi za naprej in nazaj, ki so ob levi in desni strani zaslona. Preklapljanje med stranmi je kljub multimediji hitro in ne prekine bralne izkušnje (testirano na iPadu prve generacije). Žal pa ne moremo skočiti na poljubno stran v zgodbi. To pomeni, da bom na sedmo stran prišli, tako da se bomo “pretapkali” skozi šest predhodnih strani. Ker je Gone Wishing kratka zgodba, to predstavlja le manjši ovinek. Izvedeli smo še, da bo zgodba dobila tudi nadaljevanja, ki jih, moram priznati, že veselo pričakujem.

Za slovenske uporabnike pa žal obstaja velik minus – med jeziki ni slovenščine. Poleg angleščine so na voljo še nemščina, španščina in kitajščina. Res škoda, da app ni na voljo v slovenščini, je bila moja prva misel, ko sem zaključil z Gone Wishing. Razvijalcem sicer ne gre zameriti, saj bi na slovenskem trgu komaj kaj zaslužili. Močno dvomim, da bi sploh pokrili stroške. Je pa vzpodbudna novica, da slovenski prevod že pripravljajo, tako da bo sledila posodobitev z dodanim slovenskim jezikom.

Gone Wishing je na voljo za 2,99 € v App Store.

Za konec pa še video napovednik:


Posreduj članek naprej