Deliti Apple ID račun, ali ne?

Deliti Apple ID račun, ali ne?

0
Klemen Tominšek, 20. October 2011 v iPad z značkami itunes, apple-id, icloud.

Pred zagonom iClouda smo isti Apple ID prvenstveno uporabljali za nakup iOS aplikacij. Z uporabo storitev v oblaku pa nam lahko ista praksa prinese več težav kot koristi. Nekaterih osebnih stvari pač nismo pripravljeni deliti niti s člani lastne družine. Preprosto gre za osebne informacije, ki so občutljive narave in lahko postanejo moteče, če se neprenehoma pojavljajo v napravi druge osebe. Da ne omenjam težav, ki lahko nastanejo med sinhronizacijo le-teh pri večih uporabnikih.

Sedaj imamo z Apple ID omogočen nakup skladb, knjig in aplikacij v iTunes trgovini, poleg tega pa še prenos fotografij, koledarjev, adresarjev, dokumentov, ter različne storitve kot so Facetime, iMessage, iTunes Home Sharing … Če želimo obdržati prejšnjo ugodnost nakupljenih aplikacij med družinskimi člani in hkrati posamezne storitve ter servise vezati na posameznika, se moramo pozabavati z različnimi računi.

Osebni Apple ID za iCloud

Tako boste imeli pošto, koledarje, kontaktne informacije, opomnike, zaznamke, fotografije in podatke uporabljanih aplikacij zgolj zase. Izognili se boste morebitnemu mešanju podatkov drugih oseb v vaših aplikacijah, žal pa ne boste mogli deliti svoj Photo Stream fotografij z družino.

Deljeni Apple ID za iTunes nakupe

Apple dovoljuje uporabo istega Apple ID med petimi iOS napravami. S tem se večina uporabnikov izogne, da jim ni potrebno večkrat plačevati istih vsebin. Potrebno se je le prijaviti z obstoječim Apple ID, da ne izgubite nakupljenih aplikacij. Lahko si vklopite tudi avtomatski prenos (Store > Settings > Automatic Downloads), a ni priporočljivo, če imajo člani družine izrazito drugačen okus.

Apple ID za vse ostalo

Za storitve video pogovorov (FaceTime), pošiljanja sporočil (iMessage), deljenja domače glasbene zbirke (iTunes Home Sharing) in mrežno igranje (Game Center) lahko uporabljate deljeni Apple ID. A če imate več naprav, ki omogočajo videotelefonijo, ste v pogostem stiku in radi tekmujete s sorodniki ali to nameravate v prihodnosti, je najbolje da uporabljate ločene račune.

V razmislek

Pošta, kontakti, koledarji, opomniki, zaznamki, zabeležke in iskalnik za iPhone/iPad lahko uporabljajo sekundarni iCloud račun. Recimo dodatni račun bi koristil za družinski email (novakovi@me.com) ali za skupna opravila vseh družinskih članov na koledarju. Če uporabljate Gmail, lahko pa v ta namen uporabite tudi njihovo storitev, kot smo razložili tu.

Premislite, kako želite uporabljati nove storitve in si po željah ustvarite račune, potem pa hitro nazaj med oblake.


Posreduj članek naprej