Waze - družbeno premagovanje prometa

Waze - družbeno premagovanje prometa

0
Nejc Žorga Dulmin, 23. July 2012 v Novice z značkami gps, navigacija, ios.

Waze je aplikacija za promet, kjer uporabniki sporočamo stanje na cestah in tako v živo ustvarjamo sliko dogajanja na cestah.

Poročilo stanju na cestah lahko oddamo v le nekaj tapkih, kar je seveda pomembno, da se ne igramo s telefonom med vožnjo. Sporočilo lahko oddamo o zastojih, radarjih, nesrečah itd. Za vsako oddano poročilo prejmemo tudi točke, torej gre tudi za element igre. Drugi uporabniki nam lahko poročilo tudi potrdijo z všečki ali direktnim sporočilom.

Uporabljamo ga lahko tudi kot navigacijo, vendar natančnost zemljevida oz. predvsem številk ulic zaenkrat peša. Ko ga uporabljamo kot navigacijo, nas Waze samodejno preusmeri na drugo pot, če je na naši poti kakšen zastoj ali nesreča.

Poleg poročanja o dogajanju na cestah, z vožnjo tudi pomagamo pri dopolnjevanju zemljevida. Ko neko cesto “potrjujemo”, naše vozilo postane nekakšen PacMan, ki je bonbončke na cesti. Tudi tokrat gre za element igre, saj za potrditev ceste prejmemo točke. Zemljevid lahko dopolnimo tudi na uradni spletni strani Waze.com.

Več ko bo uporabnikov, bolj bo aplikacija koristna za vse, saj bomo bolj natančno poznali stanje na cestah, zemljevid pa bo podrobnejši.

Waze je brezplačen app, ki je na voljo tudi za Android, za iOS pa ga najdete v App Store.


Posreduj članek naprej