Štrudelj 8#

Štrudelj 8#

0
Nejc Žorga Dulmin, 4. April 2012 v Novice z značkami ipad.

O Applu, novicah in govoricah … in še čem.

Nezadovoljni uporabniki?

Nekaj uporabnikov novega iPada sem vprašal, kakšne so njihove izkušnje s “hudim” gretjem te frišne Applove žverce.

Matic – @maticek
iPad postane občutno topel, ko ga goniš. Na začetku je morda moteče, potem pa se navadiš. Fajn pa vseeno ni. A to ne pokvari iPada 3, bilo bi pa lepše, če bi bil hladen. Nikoli pa se ni tako segrel, da bi bil vroč.

Jonas – @milijonar
Nič opazil.

Stane – @stanec
Pri surfanju, tvitanju, branju … višje temperature ni zaznati. Pri igranju Real Racing 2 se iPad segreje, ampak niti slučajno ni vroč. Hčerka, ki ne bere o iPadovih ‘težavah o segrevanju’, ni niti z besedico omenila, da bi se iPad grel. Igra pa Angry Birds Space non stop. 8 letni nečak je nabijal Real Racing 2 in gretja ni omenil. Zdaj ga držim od začetka dopisovanja in je še vedno mrzel. Tudi v spodnjem levem kotu.

Jure – @juregodler
Z novim iPadom sem zelo zadovoljen. Nikoli ne gledam v čem se razlikuje od prejšnjega modela, je pa občutno hitrejši. Opazil sem, da se dejansko (ko zaganjam kakšen grafično naporen app) na levi strani segreje malo bolj, kot se je dvojka, ampak me ne moti, ker ga držim v roki z odprtim Smart Coverjem, ki deluje kot izolator med mojo roko in hrbtom iPada.

Mark – @bizmar
Ob normalni uporabi (Tweetbot, Reeder, iBooks, Instapaper itd.) Ponavadi ne moram razločiti med segrevanjem naprave in toploto ki sem jo povzročil z držanjem iPad-a v roki pol ure. Če je na mizi in deluje kot predvajalnik glasbe ali filmov, potem je tam kjer je SOC, nekaj stopinj toplejši od drugod. Res je, da nisem igral nobene zahtevne igre, tako, da teh izkušenj nimam. Jakost zaslona imam nastavljeno na polovico. Opravil sem test Skype video pogovor 10 minut z zaslonom na najvišji svetlosti, malo se je otoplil bolj kot ponavadi, ampak še vedno manj kot “telesna temperatura” in dosti manj kot iPhone ob istih pogojih.

Tako, razlogov za paniko glede segrevanja nikakor ni. Ker pa moj vzorec ni bil zelo velik, bi lahko kdo ugovarjal. Samo brez panike (kot piše na platnicah Štoparskega vodnika), pri ChangeWave so napravili anketo z 200 uporabniki novega iPada.

Uporabniki novega iPada so v 82 % zelo zadovoljni z napravo.

Kaj pa imajo uporabniki najmanj radi? 26 % jih je odgovorilo, da je to cena naprave, 23 % ni zadovoljnih s ceno mobilnega interneta (velja za ZDA). Šele nekje pri dnu se s 7 % “hvali” dodatna toplota naprave.

Raje iPad 2?

Pri Zvezi potrošnikov Slovenije so pregled novega iPada zaključili z:

Glede na to, da so pri Applu napovedali nižje cene iPada 2, ko bo naprodaj novi iPad, uporabnikom, ki iz tabličnega računalnika ne bodo iztisnili vsega, pač pa ga bodo uporabljali predvsem za preprost stik s svetom, priporočamo, da se raje odločijo za iPad 2.

Bi se popolnoma strinjal, če predpostavka ne bi bila nezahtevni uporabnik, temveč uporabnik, ki si ne more privoščiti novega iPada. Gre namreč za to, da se lahko na obeh napravah poslužujemo nezahtevnih ali tudi zahtevnih opravil. iPad 2 je še vedno hitra in odzivna tablica. A velika, velika razlika je v zaslonu. Lahko bi rekel, da gre za najpomembnejšo razliko. Pike so tako majhne, da jih preprosto ne vidimo, besedilo je ostro, oz. poenostavljeno povedano, slika je lepša.

Ne glede na to, za kaj in kako bomo iPad uporabljali, bo zaslon vedno pred našimi očmi. Naj si bo za branje e-pošte, knjig, brskanje po spletu ali ogled fotografij. Tukaj potem ne gre več samo za hudo specifikacijo, gre za uporabniško izkušnjo.

Moj nasvet je torej precej preprost: Če si lahko privoščiš novi iPad, vzemi novi iPad, sicer vzemi iPad 2.

Hudovanje nad iPadom

Jure me je prijetno presenetil in k svoji izkušnji z iPadom dopisal še dva “resna” odstavka o iPadovih pomanjkljivostih:

Hudujem se pa in nedopustno se mi zdi, da nima nobenega USB izhoda, ker imam doma najmanj 5 USB kjučkov, ki bi jih z veseljem porival v iPad. Enega za drugim. Ven pa not. Pa ven pa not. Pa not pa ven. Pa ven pa not pa not pa ven. Pa not.

Jezi me tudi to, da ni podpore za Flash, ker so ene hude igrice na netu, ki delajo preko flasha, ampak mi ne delajo. Tiste: igraj igrico in zadeni iPhone, razbij 5 lubenic in zmagaj, IQ test – si pameten?, kdaj se boš poročil, posadi seme in glej kako raste zelenjava, zlagaj diamante, … če jih omenim samo nekaj.


Posreduj članek naprej