Štrudelj #3

Štrudelj #3

0
Nejc Žorga Dulmin, 29. February 2012 v Novice z značkami ipad.

O Applu, novicah in govoricah … in še čem.

iPad 3 bo!

To smo vendarle že vedeli (Štrudelj #1), a smo včeraj dobili še potrdilo od Appla, saj je poslal uradno vabilo na dogodek (na Jabolko.org ga nismo prejeli, verjetno je bilo kaj narobe z digitalnim poštarjem).

Na vabilu se takoj sicer ne vidi, a podrobnejši pregled nam razkrije, da vsekakor gre za zaslon višje ločljivosti. Primerjave sem se lotil forenzično in poskusil še sam fotografirati iPad prve generacije s podobnega kota kot je na vabilu. Če primerjamo ikono za koledar, se razliko najboljše opazi pri krivinah, npr. pri krivulji sedmice ali vogalu ikone. Tudi Wednesday in Sreda imata očitno različne detajle, prav tako črke spodaj pri Calendar. Zaslon bo vsekakor gatetrgajoč.

Ker se na vabilu ne vidi gumba Domov (edini gumb, poleg Power, ki je na iPadu), se na spletu že pojavljajo ugibanja, da bo morda novi iPad brez gumba Domov. Če pogledamo ikone in ozadje iPada na vabilu, je mogoče ugotoviti, da gre za iPad, ki je postavljen pokončno, in ki ima pet ikon v docku (zaradi presledka med ikonami). Vendar pa se vse ne ujema 100%. Primerjava balončkov v levem zgornjem vogalu ikone, nam kaže, da je ikona na vabilu pomaknjena bolj v levo, torej se tukaj dogaja še nekaj drugega (lahko pa gre samo ze malenkost spremenjeno pozicijo ikon v iOS 5.1).

Imam pa še en predlog. Prst na sliki se mi zdi, glede na ikono, res nekam majhen. Na voljo sta dve razlagi. Ali je prst pač majhen in tukaj ugibam v prazen nič ali pa so ikone v iOS 5.1 malo povečane (kar ne bi bilo nič narobe, prostora je dovolj, na iPhonu je razmak med njimi mnooogo manjši).

Vrnimo se h gumbu Domov. Če je iPad postavljen res pokonci, potem bi na sliki moral biti gumb domov. Lahko, da je bil iPad postavljen na glavo in fotografiran (sicer se potem začnemo spraševati, kje je luknja za kamero …). Še najbolj “simpl” razlaga pa je, da je bil iPad fotografiran, ko je bil čisto pravilno postavljen, in so gumb fotošopali stran. Za štos sem še poskusil videti, kako lahko fotkam iPad, da gumba Domov ni na sliki, in rezultat je precej podoben vabilu (brez fotošopa):

Sicer pa zelo dvomim, da bi se znebili fizičnega gumba Domov. Ta gumb je poznan vsem, ki so kadarkoli v roki držali iPhone, iPad ali iPod touch – vsi vedo, kakšno funkcijo ima. Ko ne veš, kaj je narobe, stisneš gumb Domov in bum spet si na domačem zaslonu in vse je OK. Ko se bo novinec prvič srečal z iPadom, bo prav hitro odkril, kaj dela ta gumb. Od iOS 5 imamo tudi na voljo geste za zapiranje appov, preklapljanje med njimi in prikaz multitasking vrstice, a vse te geste zahtevajo uporabo štirih prstov. Ker je mogoče, da nam pri raznih igrah npr. Fruit Ninja, te geste motijo igro (saj lahko uporabljamo štiri prste), lahko te geste tudi v nastavitvah izklopimo. Tako si težko predstavljam, da bo trenutna funkcija, ki jo lahko izklopimo, ker ni popolna, prevzela kompletno vlogo gumba Domov.

Tako, zaključimo z ugibanjem. Je pa ena stvar popolnoma jasna: 7. marec ne bo tako hitro prišel, kot bi si želeli.


Posreduj članek naprej