Prednosti Applovega enotnega sistema

Prednosti Applovega enotnega sistema

0
Klemen Tominšek, 28. November 2011 v Novice z značkami airplay, icloud, photo-stream.

Apple se je po zaslugi svojega očeta Steva Jobsa že pred leti začel spreminjati iz poglavitno izdelovalca računalniške opreme v izdelovalca kvalitetne zabavne elektronike. Pred desetimi leti so pričeli s prodajo iPod glasbenih predvajalnikov, z iPhone pametnimi telefoni so sledili pred dobrimi štirimi leti, kmalu pa bosta minili tudi dve leti, odkar so uvedli novo kategorijo tabličnih računalnikov iPad.

Pred tem so bili redki posamezniki, ki so poznali enostavnost in brezhibnost delovanja med iPodi in Apple računalniki, a se je s priljubljenostjo naprav krog uporabnikov nezadržno širil. Z vsako tehnološko novostjo, ki so jo iz Cupertina poslali v svet, so povzročili naval kupcev in hud udarec konkurenci.

Če gospodarske razmere klestijo dobičke in prinašajo krčenje na vseh koncih in krajih, pa tega ne moremo trditi za Apple. Tam stvari cvetijo in lahko bi rekli, da jim še nikdar ni kazalo bolje. Vse to pa se imajo zahvaliti pogumnemu izvršnemu direktorju Stevu Jobsu, ki je že na začetku svoje kariere razumel, kako se bo pripetil tehnološki razvoj.

Sedaj Apple ne izdela več računalnikov, temveč so to pametne mobilne naprave, ki pridobivajo nove mase uporabnikov in zvestih privržencev. Z njim v stik lahko pridete skozi najboljšo igričarsko konzolo, iPod touch, ki sploh ni bila mišljena kot to. Ste poslovnež vedno na poti ali pristaš elektronskih novotarij, potem je tu za vas najboljši pametni telefon, iPhone. Evolucija prenosnega računalnika, iPad, pa je spet pojem zase. Staro in mlado prisegajo nanj, pa še pred dvemi leti ni bilo upanja za tovrstno napravo. Uganite, katera je najbolj zaželjena tablica mladih (med 6 in 12 let) v ZDA za bližajoče praznike?

Ko spoznate katero izmed prednosti njihovega sistema, postanete takoimenovani vernik ali zaslepljenec, pa čeprav gre zgolj za praktične izkušnje, ki jo takšna uporaba prinaša. Pustimo ob strani težave z gonilniki ali priklop zunanjih naprav, ker jih praktično ne poznamo, pojdimo še rahlo dlje:

iCloud: hramba v oblaku prinaša enostavno deljenje lastnih ali kupljenih vsebin med različnimi napravami. Ne samo med iPhonom in vašim Macom, temveč med vsemi iOS mobilnimi napravami, kot so dokumenti, aplikacije, glasba, filmi, koledarji, opomniki … Sprememba na iPhonu se po sinhronizaciji z iCloudom udejanji tudi na Macu in obratno. Nič več kopiranja aplikacij in dokumentov preko kabla in programa iTunes ali kakšnih tretjih rešitev. A le dokler ostajate znotraj Applovega sveta.

Apple TV: mala črna škatlica brez trdega diska, podpira novo super možnost imenovano AirPlay. Omogoča predvajanje vsakakršnih video vsebin iz recimo majhnega zaslona vašega iPhona na domači HDTV v celozaslonskem načinu. Obe zadevi se krasno dopolnjujeta in omogočata tudi igranje iger, predvajanje glasbe … Spet naslednja prednost enotnega sistema.

Photo Stream: pa še zadnja poglavitna predost uporabe Applovih proizvodov, ki je niste deležni drugje, je tok fotografij. Ta genijalna domislica omogoča, da posnamete fotografijo na katerikoli napravi z nameščenim iOS 5. Recimo, da uporabljate izjemno kamero z 8 milijoni pik na novem iPhone 4S in fotko takoj pošljete v iCloud hrambo. Za časa ko prispete domov, vas bodo vse posnete fotografije že čakale na vašem Macu v iPhoto aplikaciji za obdelavo ali nadaljne deljenje po družabnih omrežjih.

Ne glede na kateri napravi ste vstopili v Applov krog, si kmalu zaželite celovite uporabniške izkušnje, ki jo le-ta prinaša. Ker imamo sedaj v Sloveniji na voljo vse naprave iz Cupertina, se tudi pri nas že kažejo pozitivne posledice. Vse več uporabnikov, ki so se navdušili nad mobilnimi napravami, posega tudi po Applovih računalnikih. Z vse večjim krogom uporabnikov, pa počasi sledijo tudi vsebine. Trenutno je še največ naše avtorske glasbe različnih izvajalcev.

Po koncu letošnjega knjižnega sejma se bo kar nekaj slovenskih del pridružilo v iBookstore, pa čeprav se založniki pridušajo, da je le 10.000 uporabnikov teh naprav pri nas. Z vsebino pa se bo večal tudi delež med izobraževalnimi ustanovami in različnimi državnimi inštitucijami, ki bodo posledično doprinesle tudi odpravo vseh pomanjkljivosti na jezikovnem področju in različnih javnih servisov.

Si predstavljate, kaj bo sledilo naslednje leto, ko bodo pri Applu pričeli s proizvodnjo svojega TV sprejemnika, iTV in s tem dokončno osvojili vašo dnevno sobo? Nekateri konkurenti se že bojijo, kakšno preobrazbo bo to prineslo njihovi osnovni panogi.


Posreduj članek naprej