11 Razlogov zakaj se nakup iPad-a ne izplača

11 Razlogov zakaj se nakup iPad-a ne izplača

0
Gregor Vuk, 7. September 2010 v iPad z značkami ipad, rulez, micro-sim.

iPad je v rekordnem času osvojil trg tabličnih računalnikov. Kljub temu ali pa mogoče prav zaradi tega, ogromno posameznikov in spletnih virov širi zavajajoče informacije o izdelku. Najostrejše kritike iPad-a prihajajo iz ust ljudi, ki ga še nikoli niso držali v rokah. Poglejmo zakaj se motijo.

iPad je le povečan iPod touch

Zmotno je misliti, da je iPad le povečana različica priljubljenega mp3 predvajalnika. Seveda sta si na pogled “podobna” in oba uporabljata iOS, toda iPad ponuja še marsikaj več. Spletno brskanje, pregledovanje e-pošte in pregledovanje fotografij dobijo na iPad-u povsem novo dimenzijo, ki zasenči izkušnjo na vseh drugih napravah. Branje e-knjig prav tako zahteva večji zaslon kot ga ima mp3 predvajalnik. Resolucija na iPad-u je veliko boljša, kar 1024 × 768 in to je kot na kožo pisano tudi igričarjem in ljubiteljem filmov.

iPad je dražji od enako zmogljivih tablic konkurenčnih izdelovalcev

Če bi to držalo, prodajni uspeh iPad-a ne bi tako suvereno dominiral trga tabličnih naprav. Ključni razlog za uspeh je, da mu trenutno noben izdelek tekmecev ne seže do kolen v kakovosti uporabniške izkušnje. Zato se obstoječi uporabniki s ceno naprave soglasno strinjajo. In kaj je tako prepričljivo? Rokovanje je hitro in enostavno, tablica mobilna in lepo oblikovana, v iTunes trgovini pa lahko najdemo aplikacije po lastni meri, tudi brezplačne. Cena je upravičena, kar plačaš – to dobiš. Tako pač je, konkurenčni izdelki se še niso uspeli približati zmogljivosti in ugodju, ki ju iPad nudi.

Ker iPad ne podpira Flash tehnologije, ne moremo spremljati video vsebin na spletu

Adobe Flash je tehnologija, ki je bila ustvarjena za osebne računalnike z miško. Zob časa jo je dobro načel in ni primerna za mobilne naprave, ker deluje počasi, je požrešna in odpira varnostne vrzeli. Ogled video vsebin na Apple-ovi tablici je mogoč po zaslugi modernejših standardov kot so H.246 in HTML 5.

Spletne strani, ki niso prilagojene za iPad, ne delujejo

Kje pa, to sploh ne drži. Brskalnik Safari na iPad-u podpira najnovejše napredne spletne standarde HTML 5, CSS 3 in JavaScript. Tako, da suvereno prikaže vse strani, ki jih lahko uporabljamo na osebnem računalniku. Spletni portali, ki imajo izgled in delovanje optimizirano za iPad, pa so še posebej prijetni za uporabo. Ker se je iPad tako dobro obnesel, so obliko dopolnila tudi zelo priljubljena spletišča.

Brezžično omrežje na iPad-u slabo deluje

Pritožbe glede interneta so se nanašale predvsem na prenasičenost 3G omrežja mobilnega operaterja AT&T, ki je Apple-ov ameriški partner. Evropski uporabniki si v tem primeru lahko oddahnemo. Brezžično omrežje deluje enako dobro kot na drugih napravah. Težave s signalom so v večini posledica slabe pokritosti ali delovanja oddajnika. Torej, iPad se kot brezžična naprava več kot dobro odreže.

Izdelovalci iPad-a so pozabili vgraditi USB reže

Še en stereotip, ki širi napačno predstavo o funkcionalnosti in namena iPad-a. Apple strokovnjaki so revolucionarno tablico razvijali več let, dokler niso dosegli zaželjene stopnje uporabnosti. iPad je namreč minimalistično zasnovan kot novotrendovska mobilna naprava in kot tak se izogiba dodatnim priključkom. Direktno priklapljanje prenosnih trdih diskov ali drugih medijev na iPad bi izničilo namen naprave. Prenos podatkov opravimo s sinhronizacijo. Prihodnost je brezžična!

Ker iPad zaslon ni v razmerju 16:9, gledanje filmov odpade

Brez skrbi, čeprav je zaslon v razmerju 4:3, to ne pokvari ogleda filmov. iPad je verjetno najboljša filmska izkušnja, ki jo boste doživeli na vlaku ali letalu. Podolgovat zaslon dimenzije 16:9 bi številne prednosti iPad-a kvečjemu skvaril. Obračanje bi bilo zelo robustno, branje natipkanega zaradi dolgih dimenzij zelo težko in tudi izgledal bi khm … nenavadno. Kdo si želi, da ga na ulici sprašujejo, zakaj nosi pod roko miniaturno desko za boardanje? Razmerje zaslona so v sedanji obliki idealne.

iPad je primeren za razvedrilo in igre, za resno delo pa ne pride v poštev

Niti slučajno. Res se super obnese kot medijsko razvedrilo ali igralna konzola, toda poslovna storilnost je njegov skriti adut. Ne verjamete? iTunes trgovina je napolnjena s kvalitetnimi aplikacijami, ki jih poslovneži s pridom uporabljajo. iPad ima v poslovnih krogih status obveznega pripomočka, za vsakodnevna opravila ga uporabljajo tudi v medicini, bančništvu, … da novinarjev ne omenjamo.

iPad mi ni všeč, ker je od Apple-a

To je lahko le dodaten razlog za nakup.

Zaradi pomanjkanja dodatne opreme je iPad nadležen kos prtljage

Za iPad je na voljo več kot dovolj dodatne zaščitne opreme in prenašanje iTablice zna biti prav prijetno. Apple je že ob izidu ponudil uporabne dodatke, med katere spada tudi zaščitna torbica. Marsikomu iPad predstavlja nepogrešljiv pripomoček, zato se je povečalo zanimanje za oblačila z žepom v velikosti le-tega. Oblikovalci so hitro zgrabili priložnost in predstavili poslovne in dnevne kose oblačil. No, celotne garderobe vam vendarle ni treba zamenjati, v večini primerov lična torbica več kot zadostuje.

iPad 3G modela ne moremo uporabljati v Sloveniji, ker je prirejen za Micro SIM kartice

Micro SIM ali 3FF SIM so manjše od kartic, kakršnih smo bili vajeni pri nas. Ampak nič ne de, obstoječo kartico lahko ali obrežemo na ustrezno velikost ali pa kupimo novo mikro različico pri slovenskih mobilnih operaterjih.

Povzetek

iPad je končni rezultat dvajsetletnega razvoja, ki je imel zametke v projektu Newton. Trdo delo Apple izumiteljev se je naposled realiziralo v najbolj inovativnem in zaželjenem prodajnem artiklu letošnjega leta, ki končno ponuja vse tisto, kar si bodo druge tablice želele še leta. Se strinjaš?


Posreduj članek naprej